Misleidende informatie over duivenziekten op het internet

Misvatting

Het internet is een prachtig medium. Via Google vind je een schat aan informatie over van alles en nog wat. Maar, in het geval van duivenziekten wordt er door ‘leken’ (schrijvers en sommige dierenartsen) onjuiste, dan wel onvolledige informatie op gezet, met alle ellende van dien!
Nadat ik in de afgelopen 25 jaar een aantal zogenaamde ‘modeziektes’ heb afgeserveerd, is het nu tijd voor de misvatting dat het Herpesvirus een groot probleem zou zijn!

Maar eerst even terug naar enkele ‘modeziektes’ uit het verleden.

Streptokokkeninfectie-fabeltje

Daar was onder andere het streptokokkeninfectie-fabeltje bij de scheefvliegers in het begin van het seizoen en tijdens het seizoen. Dit waren en zijn in méér dan 90% van alle gevallen, blessures van het schoudergewricht, dus beschadigingen aan kraakbeen, pezen en banden, in allerlei gradaties.
Aardig is het, als zo’n praktische hypothese van 25 jaar geleden, door ondergetekende gedaan, bevestigd wordt door Duits wetenschappelijk onderzoek, zoals onlangs gepubliceerd.
Jeetje, 25 jaar uitleggen aan vele cliënten in binnen- en buitenland dat streptokokken slechts zelden een probleem vormen bij scheefvliegers was soms een hele opgave. Eigenwijze liefhebbers die eenvoudigweg niet willen geloven dat het géén streptokokken zijn! Paratyfus scheefvliegen zien we natuurlijk ook, maar vooral  tussen 15 september en 1 maart.

Misvattingen schimmelinfecties

Eenzelfde soort misvattingen bestaat er omtrent schimmelinfecties bij duiven. Die komen ook héél weinig voor en vormen zelden een probleem voor onze duiven. Natuurlijk kunnen we bij uitstrijkjes uit de krop regelmatig schimmelsporen aantonen, maar dat is vrij logisch, duiven eten nou eenmaal vaak van de grond en een graantje kan snel beschimmeld raken. Geen probleem dus. Het wordt pas een probleem als de krop stampvol schimmelsporen zit en er ook uitscheiding via de mest is, én … als de duif ‘ziek’ is. Schimmelinfecties komen eigenlijk heel weinig voor bij onze duiven!

Circovirussen hysterie

Ook in het geval van circovirussen was er enige hysterie, zelfs bij sommige collega’s, maar niet bij mij. Ik zag simpelweg geen ‘nieuwe’ ziekteverschijnselen toen circovirussen een jaar of acht geleden ineens ‘hot’ werden. Wij konden adeno-coli goed genezen en de gedachte uit wetenschappelijke bron dat het circovirus de primaire oorzaak was van het coli-probleem, kon ik derhalve niet begrijpen. En nu hoor ik dat een studie aan de universiteit van Leipzig de betrokkenheid van het circovirus bij ‘adeno-coli’ ernstig in twijfel trekt. Bravo, wederom een bewijs dat goede klinische diagnostiek, ooit, vaak jaren later, bevestigd wordt in de laboratoria van de universiteiten.

Misleidingen herpesvirusinfecties

Eenzelfde soort misvattingen bestaat er omtrent schimmelinfecties bij duiven. Die komen ook héél weinig voor en vormen zelden een probleem voor onze duiven. Natuurlijk kunnen we bij uitstrijkjes uit de krop regelmatig schimmelsporen aantonen, maar dat is vrij logisch, duiven eten nou eenmaal vaak van de grond en een graantje kan snel beschimmeld raken. Geen probleem dus. Het wordt pas een probleem als de krop stampvol schimmelsporen zit en er ook uitscheiding via de mest is, én … als de duif ‘ziek’ is. Schimmelinfecties komen eigenlijk heel weinig voor bij onze duiven!

Herpesinfectie of Trichomoniase

Wij werden geconsulteerd door meerdere liefhebbers die meenden een Herpesinfectie bij hun duiven te hebben! Duiven gingen dood, meestal de jongen in het nest, vanaf een dag of tien, maar ook ouder dan 10 dagen. De ouders van deze duiven hadden soms gele ‘vellen’ in de bek. Door het gesurf op het internet werd er door deze liefhebbers aan Herpes gedacht, maar het was natuurlijk Trichomoniase (zie foto Trichomoniase). En uitstekend, snel en effectief te behandelen.
Herpes bij jonge duiven moet je een keer gezien hebben om het nooit meer te vergeten! Ik noem dat steevast type II. De aangetaste jongen, meestal vanaf 6 weken oud, sterven allemaal binnen ca. 5 dagen. Zie foto Herpes II bij jonge duiven.

Foto Herpes II bij jonge duiven.
Dit zien we nooit bij oude duiven.

Foto Trichomoniase.

Als ze eenmaal in dit stadium zitten, zijn ze niet meer te behandelen. Maar gelukkig hebben we ontdekt dat de nog niet zichtbaar aangetaste duiven uitstekend te beschermen zijn door middel van één enkele injectie met een specifiek antibioticum! Dat trucje hebben we ca. 35 jaar geleden uitgevonden en het werkt nog steeds!

Bij oude duiven is Herpes eigenlijk geen probleem

Meer dan 60% van alle duiven heeft daar antilichamen tegen omdat ze als het ware latent besmet zijn of waren. Ze hebben dus ook geen symptomen! En als er al gesuggereerd wordt dat dit Herpesvirus type I iets met ornithose te maken heeft, dan is het niet te begrijpen dat je dit ornithosecomplex kan genezen met de juiste antibiotica (en dat kunnen we), want virussen zijn ongevoelig voor antibiotica. Ornithose is het grootste probleem voor de conditie en het oriënteringsvermogen van onze duiven (oud en jong). En de primaire oorzaak is Chlamydia samen met bacteriën als Haemophilus, Mycoplasma, Stafylokokken en enkele andere bacteriën. Op een F.C.I. congres in Brussel werd door een Duitse collega een onderzoek toegelicht naar Jungtierkrankheit. Ze vonden adeno-coli géén geschikte naam en ze weten nog steeds niet waarom de ziekte zo plotseling uitbreekt en zo massaal. Zij hadden al hun informatie pas van ná 1982, terwijl wij er al in de zeventiger jaren mee geconfronteerd werden en onze eigen conclusies trokken!!
Er waren een tiental duivendierenartsen uit diverse Europese landen en een Poolse professor! Eén van mijn Duitse collega’s van de Duitse duivenkliniek, vertelde mij dat zij in het najaar van 2015 regelmatig jonge duiven zag met gele vellen in de bek, rode slijmvliezen, erg ziek en doodgaan. Ze vond onder andere Tricho en soms Candida, maar ze wist er niet zo goed raad mee! Wel vertelde ze erbij dat al die duifjes geënt waren tegen Herpes met een Slowaaks combinatievaccin.
Ik vermoedde al wat het probleem was, toonde haar de foto met Herpes II (eerder in dit artikel)  op mijn I-Phone en vertelde haar wat de diagnose was.

Gelukkig komt deze jonge-duiven-Herpes weinig voor, al zie ik de laatste jaren wél een toename!

De moraal van het verhaal is, dat het héél belangrijk is om te weten hoe vaak ziekten werkelijk voorkomen! Is dat 5%, 10%, 20%, enz?
En dát kun je niet van het internet leren.

BELGICA DE WEERD B.V. I Postbus 4607 I 4803 EP Breda I Nederland
T +31 76 560 02 22 I F +31 76 565 35 70 I info@belgicadeweerd.com I www.belgicadeweerd.com