Begin vliegseizoen

We zijn nog maar amper vertrokken in het nieuwe vliegseizoen en na zo’n viertal vluchten zien we de eerste problemen alweer verschijnen. Zoals ieder jaar zijn dat de problemen aan de bovenste (voorste) luchtwegen. We hebben daar ook een naam voor bedacht: ‘droog snot’.

Droog snot

In feite gaat het over kleine ontstekingen ter hoogte van de neusslijmvliezen, de traanbuisjes en de sinussen (nevenholten). Vaak zit de bovenspleet dicht. Daar moet eigenlijk een vloeiblaadje tussen kunnen en hij moet open gaan bij lichte druk op de bovensnavel bij het openen van de bek!

Vaak gaat dit hele beeld ook gepaard met afstaande veertjes rondom de oren (‘dikke koppen’). In een later stadium worden de duiven blauw (blauwe borstspieren) en droog: pluimen en spieren. Ook donsval vermindert en de duiven trainen minder enthousiast en baden ook minder! We zien deze problemen veel meer bij jaarlingen dan bij oude duiven, en veel meer bij doffers dan bij duivinnen. Daar zijn natuurlijk een aantal begrijpelijke redenen voor. Oude duiven zijn al langer geselecteerd op vliegprestaties dan jaarlingen, want de gevoelige jaarlingen worden uitgeselecteerd. Dat duivinnen beduidend minder last hebben van dit ornithoseprobleem – want droog snot is in feite de latente (subklinische) vorm van ornithose – komt omdat ze in de verzendingsmanden véél rustiger zijn en elkaar niet ‘afslachten’. Vanzelfsprekend verbruiken ze ook minder energie tijdens het transport.
Als duivinnen dus veel beter naar huis komen dan doffers, betekent dat in het algemeen, dat ze minder last hebben van latente ornithose dan de doffers. Veel liefhebbers zien niet dat hun doffers last hebben van droog snot en begrijpen dus ook niet dat ze minder goed presteren. Typisch bij droog snot in de beginfase, is het feit dat ze nog wel ‘aan de ketting’ naar huis komen, maar eenvoudigweg té laat, op het eind van de prijzen.
Als je zulke duiven niet behandelt tegen ornithose en ze doorspeelt, dan gaat het meestal elke week slechter. Totdat je goede duiven gaat verspelen van relatief gemakkelijke vluchten. Vaak wordt er gedacht aan een gebrek aan conditie, maar in feite komt dat door de lichte latente ornithose-besmetting

Een goed hok

Het hok speelt bij dit alles een belangrijke rol. Dat moet droog, een beetje warm en tochtvrij zijn. Tocht is erg slecht voor duiven en hokken zijn soms niet onder alle weersomstandigheden goed. Lucht die naar beneden valt is per definitie koud. En als je daar als duif, maar ook als mens in zit, krijg je vanzelf ornithose c.q. een verkoudheid. Geleerde specialisten (artsen) zeggen dan vaak ‘neen, verkoudheid is een virus en dat is besmettelijk en dat is de oorzaak’. Klopt, maar ze vergeten gemakshalve dat die virussen, in het geval van verkoudheid bij mensen, alom aanwezig zijn en als het ware geactiveerd worden door die tocht, en dat is toch even heel belangrijk. Of, zoals mijn wijze vader altijd vertelde tegen duivenmelkers: “meneer, als u met natte kleren op een motor gaat zitten en u rijdt een half uurtje in de kou, dan heeft u een grote kans dat u morgen verkouden bent, dan wel de griep krijgt”. En zo is het precies: verwekkers zijn gewoon aanwezig en worden dus getriggerd door de omstandigheden.

Latente ornithose

Latente ornithose is dus de belangrijkste forme- en conditieverlagende factor bij onze duiven. Ik schreef dat 40 jaar geleden al en er is nog niets veranderd wat dat betreft! De oorzaken zijn hoofdzakelijk bacterieel en daarom goed te behandelen. Als het een virusprobleem zou zijn, was het dus niet te behandelen zoals u begrijpt. Herpesvirussen spelen dus hoegenaamd geen rol. Ik zeg dit maar even voor alle duidelijkheid omdat mensen hierover in verwarring lijken! Neen, belangrijkste oorzaak is een Chlamydia-infectie, met als complicerende factoren, Mycoplasma Haemophilus bacteriën, Stafylokokken en altijd weer E.coli bacteriën, en soms Tricho.

Er zijn uitstekende, geregistreerde diergeneesmiddelen tegen dit latente ornithosecomplex beschikbaar!

BELGICA DE WEERD B.V. I Postbus 4607 I 4803 EP Breda I Nederland
T +31 76 560 02 22 I F +31 76 565 35 70 I info@belgicadeweerd.com I www.belgicadeweerd.com