Over duivenbeurzen en entstoffen

Kassel – Duitsland

De tijd van de grote duivenshows en –beurzen is weer aangebroken in oktober en wel in het Duitse Kassel. Het weer was goed en ‘die Taubenmesse’ werd druk bezocht, het leek me zelfs drukker dan vorig jaar. Voor ons is zo’n happening een soort van graadmeter voor wat we kunnen verwachten in het seizoen 2020. De Kassel Messe was ook internationaler dan andere jaren, met name met bezoekers uit Polen, Roemenië, Hongarije en Joegoslavië, maar ook uit Nederland, België en UK.

Langfang – China

Na Kassel waren we ook aanwezig met een grote stand in China, te weten op de zogenaamde Langfang show. Langfang is een stad ten zuidoosten van Beijing, halverwege Tianjin. Dit is wel het zwaartepunt van de duivensport in China. Op de eerste plaats staat Beijing en Tianjin is een goede tweede. Er zitten tienduizenden duivenliefhebbers, maar de steden zijn ook gigantisch. Beijing heeft 30 miljoen inwoners en Tianjin ongeveer 14 miljoen.
Ik kom al meer dan 20 jaar in dit geweldige land met 1,3 miljard mensen en een zeer oude beschaving van 5000 jaar oud. Toen liepen ze in Europa in berenvellen stel ik me voor.
In China heerst nog orde, gezag en discipline en dat is nodig om de ca. 50 etniciteiten bij elkaar te houden. Ik zag 20 jaar geleden al rondom het Tiananmenplein in de oude Hutongs (klassieke Chinese woonwijken) hoe de schoolkinderen in uniformpjes van school kwamen en terstond huiswerk begonnen te maken. Toen zei ik al tegen mijn familie: “China gaat de wereld veroveren, tegen deze mentaliteit is géén Europees kruit gewassen.”
De voorspelling is aardig uitgekomen want intussen is China een zeer belangrijke speler op het wereldtoneel zoals u weet.

Langfang

De show was op 23 en 24 november en we troffen het met het weer! Lichte vorst, beetje mistig ’s morgens, verder helder en overdag zo’n graad of 6, weinig luchtvervuiling, er stond zoals zo vaak, een lekker windje uit het Noorden. Twee jaar geleden lag er een pak sneeuw plus dikke mist, dat merk je dan meteen aan het aantal bezoekers. Volgens de organisatie, in handen van Dr. Wang, waren er deze keer zo’n 30.000 bezoekers. De hal werd dit jaar verder uitgebreid en volgend jaar wordt het allemaal nog groter. De vraag naar standruimte is sterk gestegen en velen stonden zondagmiddag aan te schuiven bij de organisatie om alvast een plaatsje voor volgend jaar te reserveren. Omdat wij zowat de grootste stand van de show hebben, hoeven wij niet apart te reserveren. Wij waren met 18 medewerkers, waarvan de meesten in onze gezelschapsdieren- annex duivenkliniek in Beijing werken. Het werden een paar drukke dagen, het team heeft schitterend gewerkt.

CRPA (Chinese Racing Pigeon Association)

Toen ik zo’n 22 jaar geleden voor het eerst in China kwam, bezocht ik meteen de One Loft Race van de familie Eijerkamp in Beijing. Mooie hokken en een prachtig initiatief alweer zo lang geleden. De eerste Chinees die ik daar tegenkwam was Mr. Huang Jian, hij maakte foto’s bij aankomst en tijdens het bezoek aan de hokken.
Inmiddels is deze Huang Jian een goede vriend en een belangrijke Bobo in de Chinese duivensport, hij zit ook in de organisatie van de show en is nauw betrokken bij de CRPA (Chinese Racing Pigeon Association). Hij vertelde mij onder andere in de vorm van een overzicht over de evolutie van de duivensport in China, het volgende:

  • De laatste 10 jaar groeit de duivensport met zo’n 10% per jaar;
  • In 2019 heeft de CRPA ongeveer 400.000 leden;
  • In 2019 heeft de CRPA 26 miljoen ringen verkocht;
  • Er zijn 1650 clubs binnen de CRPA;
  • Er worden jaarlijks 541 one loft races georganiseerd;
  • 4,5 miljoen duiven nemen jaarlijks deel aan deze one loft races;
  • Er worden meer dan 20.000 competities georganiseerd;
  • Er gaat meer dan 25 miljard yuan (RMB) om in de duivenindustrie, dat is omgerekend ruim 3,2 miljard euro.

Daarmee is China natuurlijk met grote voorsprong het belangrijkste duivenland ter wereld. Ze importeren nog steeds veel duiven uit Europa, echter het transport is de laatste jaren moeilijker en duurder geworden! De prijzen die gewonnen kunnen worden zijn ook gigantisch. We moeten ons realiseren dat dankzij de Chinezen de duivensport in Europa ook wat stabieler kan blijven.

Visitors Belgica De Weerd China

Vaccins uit het Oostblok

Dan wil ik op de valreep nog wat uitleggen over diverse vaccins die vanuit een aantal Oostbloklanden tot ons komen. Het betreft dan vaccins die zouden moeten beschermen tegen Adeno/Coli/Herpes/PMV.
Ik heb zulke vaccins in het verleden al vaker getest. Behalve dat ze meestal wel immuniteit opwekken tegen PMV, doen ze dat naar mijn overtuiging niet tegen Herpes/Adeno/Coli. Je kunt wel een vaccin maken, dat is dus de technologie om bepaalde ‘verwekkers’ (eiwitten) te inactiveren en er wat hulpstoffen aan toe te voegen! Maar of ze ook doen wat ze beloven is een héél ander verhaal!
Omdat wat betreft een aantal ‘ziekten’ bijvoorbeeld Adeno-Coli en Herpes de verwekkers gewoon latent aanwezig zijn doet zo’n vaccin betrekkelijk weinig tot niets.
In het geval van Herpes heeft de Diergeneeskundige Faculteit van de Universiteit Gent (Merelbeke) dit trouwens een aantal jaren geleden al officieel gepubliceerd!! Zinloos die enting en dat bleek ook wel uit al onze testen!
Maar ja, er zijn altijd wel dierenartsen die graag willen enten en zich niet zozeer bezighouden met de vraag of dat überhaupt wel klopt (voorbehoedend werkt).

Coli

Tegen Coli kun je al helemaal geen entstof maken die werkzaam is. Je kunt hem maken, jawel, maar hij zal niet werken, er zijn domweg teveel soorten E.Coli en niet zo lang geleden zag ik een ‘eye opener’ op de TV. Het programma ging over de waarde van de humane inenting tegen Influenza (griep). Aan het woord waren wetenschappers van wereldreputatie o.a. Prof. dr. R. Coutinho. Hij stelde gewoon dat de jaarlijkse griepenting die zoveel mensen krijgen, waarschijnlijk helemaal niets helpt om Influenza te voorkomen en niet alleen omdat er regelmatig weer nieuwe varianten van het Influenzavirus bijkomen.
Hij stelde dat er zelfs nooit behoorlijk onderzoek naar de werking van deze vaccins is gedaan. Op de vraag waarom die inenting dan toch zo vaak werd toegediend (voorgeschreven) kwam het antwoord erop neer dat het een verdienmodel was voor de industrie en voor de artsen die de injectie toedienen. Huh, toen brak mijn klomp. Dus zo zit de wereld (soms) in elkaar.

En realiseert u zich goed dat als je de ziekte X niet krijgt na inenting daartegen het niet wil zeggen dat de enting goed gewerkt heeft, want velen zouden zonder enting de bewuste ziekte X ook niet gekregen hebben.

N.B. ik ben helemaal niet tegen inenten, maar het moet wel effectief zijn. En bij duiven is alleen de PMV-enting zeer effectief mits op tijd uitgevoerd. De pokken-enting werkt redelijk en alle andere vaccins bij duiven zijn vooral een dure illusie om je geweten gerust te stellen.

BELGICA DE WEERD B.V. I Postbus 4607 I 4803 EP Breda I Nederland
T +31 76 560 02 22 I F +31 76 565 35 70 I info@belgicadeweerd.com I www.belgicadeweerd.com