Test PMV-Herpesvaccin

Herpes

Resultaten van een test op 3 hokken van gemiddeld 100 jonge duiven afgelopen seizoen in Nederland met het Tsjechische combivaccin Paramyxo-Herpes wat overigens niet in NL/B/DE etc. geregistreerd is,  waarschijnlijk alleen in Tsjechië.
Zoals ik vroeger al heb geschreven over Herpesvaccins, en dat was al zo’n 25 jaar geleden, had ik daar geen hoge pet van op. Dat wordt trouwens bevestigd door de Universiteit van Merelbeke (Gent). Herpes bij duiven moet je eigenlijk onderscheiden in 2 types wat ik tot hiertoe nog geen enkele collega heb zien doen. Type I komt voor bij oude en jonge duiven en kun je bij heel veel duiven aantonen zonder dat er sprake is van enig probleem (latente dragers). Type II komt eigenlijk alleen maar voor bij jonge duiven. Maar, in tegenstelling tot type I, is dit type II dodelijk voor jonge duiven, binnen 5 dagen.

Foto: Ornithosecomplex

De klassieke symptomen hierbij zijn afzonderen, in mekaar zitten, niet drinken, niet eten en daarom dus ook knalgroene ontlasting. Niet braken, vermageren, knipperen met de ogen, korstjes tussen de oogleden die vaak halfdicht zitten, gele losse vellen in de bek, de slijmvliezen in de bek zijn knalrood. Deze duiven zijn onherroepelijk verloren, hier helpt geen enkele therapie meer. Sterfte dus na een dag of 5. Er zijn van die slimmeriken die daar dan een wattenstaafje instoppen en wat trichomonas vinden (’t geel) en veronderstellen dat deze duiven dus tricho hebben en dat dat de oorzaak is van de ziekte. Dat ze tricho hebben klopt dan wel, maar dat heeft er helemaal niets mee te maken want de diagnose is natuurlijk Herpes II. Maar dat is voor sommigen helaas wel de onkunde waarmee een verkeerde diagnose gesteld wordt. Ik heb deze ziekte al meer dan 40 jaar bestudeerd en heb tot nu toe eigenlijk maar 1 middel gevonden wat de verdere verspreiding stopt en dat is 1 enkele injectie met een antibioticum! Het betreft hier dus absoluut geen vaccin. Wat sommige slechte verstaanders wel eens gesuggereerd hebben.

Foto: Herpes

Terug naar de test

Op de 3 hokken van gemiddeld 100 jonge duiven hebben we alle even nummers geënt. We zagen op het einde van het seizoen geen enkel verschil in prestaties van de jonge duiven tussen de even nummers (geënte jonge duiven) en de oneven nummers (niet geënte jonge duiven). Ook met de verliezen was er totaal geen enkel verschil te zien. Tevens hadden de jonge duiven in dezelfde mate vliesjes, natte ogen, oftewel zoals ik dat al jaren noem, de gewone nationale (en internationale) jonge duivenziekte: ornithose, kortom de belangrijkste forme- en conditieverlagende factor bij jonge (en trouwens ook bij oude) duiven, iets wat u als u onze stukjes regelmatig leest, ook al jaren weet.

Conclusie

Deze gecombineerde enting gaan we natuurlijk niet meer doen in de toekomst, het was tenslotte ook maar een praktijktest met 300 duiven, omdat we geen enkel verschil zagen met de niet geënte duiven, waarvan akte.

BELGICA DE WEERD B.V. I Postbus 4607 I 4803 EP Breda I Nederland
T +31 76 560 02 22 I F +31 76 565 35 70 I info@belgicadeweerd.com I www.belgicadeweerd.com